Bardzo smaczny deser, na pewno zaskoczy Was mieszaniną smaków, które jednak doskonale się uzupełniają. Doskonały pomysł na Walentynki i nie tylko. Można go zjeść wspólnie z jednego kubeczka, ale na jednym na pewno się nie skończy :-)
Składniki (4 porcje):
- 50 g masła
- 50g zblanszowanych i pozbawionych skórki orzechów laskowych
- 8-10 herbatników imbirowych (ja dałem zwykłe kruche ciasteczka)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 czubate łyżki kremu cytrynowego (lemon curd)
- 100-150 g malin
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- trochę mleka do rozprowadzenia serka
- 1 łyżeczkę cukru pudru
- kawałek gorzkiej czekolady do starcia
Włożyć na chwilę do zamrażalnika 4 szerokie, niskie szklanki (jak do whisky).
Orzechy podprażyć 2-3 minuty w rozgrzanym rondlu (patelni) bez tłuszczu. Dzięki temu nabiorą aromatu i dadzą się łatwiej kruszyć lub mielić. Podprażone orzechy i herbatniki rozkruszyć wałkiem w woreczku lub zmielić malakserem. Masło stopić w rondelku, zmniejszyć pod nim ogień, dodać do niego herbatniki z orzechami oraz drobno otartą skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Do szklanek wyciągniętych z zamrażalnika rozdzielić masę z rondla i delikatnie ugnieść. Na tą warstwę ułożyć w szklance po czubatej łyżce kremu cytrynowego, a następnie po kilka malin (próbowałem też z wiśniami - pyszne).
Teraz czas na masę serową. Umieścić mascarpone w miseczce, dodać wanilię i odrobinę mleka, wymieszać. Dodać cukier puder i mieszać, aż masa będzie jednolita i miękka (można dodać ewentualnie mleka). Gotową masę nałożyć również do szklanek i z wierzchu posypać startą czekoladą (lub zestrugać czekoladę nożem). Smacznego :-)
Przepis pochodzi z programu Jamiego Olivera "30 minut w kuchni".
PS. Masa ciasteczkowa (spód serniczka), ze względu na zawartość masła, twardnieje po pobycie w lodówce. Jeśli przechowujecie w niej deser wyciągnijcie go na godzinkę przed planowanym spożyciem.
fajny deser ;]
OdpowiedzUsuńi na walentynki by się nadał!