09 lutego 2012

Pomidorowy krem z gorgonzolą

Czas na ciąg dalszy potraw nie wymagających gryzienia. Pewnie jeszcze przez kilka dni Was trochę nimi uraczę :-) 
Tak sobie myślałem co bym zjadł i wyszło mi z tego myślenia, że zupka byłaby odpowiednia. Trafiło na pomidorową. No i włączyłem kombinowanie - czym ją dopełnić, żebym nie musiał gryźć. Żadne ziemniaki, ryż czy makaron nie wchodziły w grę. Wpadła mi do głowy gorgonzola. W sumie już wiele razy jadłem pomidorówkę z serem, ale zawsze był to drobno starty żółty ser. Pełny aromat słodkiej gorgonzoli złamałem cytrusową świeżością skórki z cytryny. Było lepsze niż się spodziewałem, ale i tak nie mogę się doczekać czegoś chrupiącego...

Pomidorowy krem z gorgonzolą


Składniki (4 porcje):

  • 0,8 l bulionu warzywnego
  • 1 butelka (700 ml) sosu pomidorowego - passata di pomodoro
  • 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 150-200 g słodkiej, kremowej gorgonzoli (dolce)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz - do smaku

Do gorącego bulionu dodajemy sos i koncentrat pomidorowy, cukier i skórkę z cytryny (sos nie zwykły przecier pomidorowy, różnica na pierwszy rzut oka jest w kolorze i konsystencji). Całość chwilkę gotujemy, następnie dodajemy bazylię oraz doprawiamy solą i pieprzem jeśli potrzeba.

5 komentarzy:

  1. Mam wielką słabość do gorgonzoli, a z pomidorówką nigdy nie próbowałam! Wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam sery. Im bardziej "pachnący inaczej" tym bardziej interesujący :-)
      A do zupy to chyba pierwszy raz wpadła mi gorgonzola. Wcześniej była już feta do jakiegoś warzywnego kremu, twaróg do zupy piwnej...

      Usuń
  2. Pomidorowa bardzo lubie, a wersje z gorgonzola bede musiala wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. próbowałam już z mozarellą, ale ggoronzola nie wpadła mi do głowy :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...