Mała i szybka propozycja na śniadanie - dla tych, którym przejadł się chlebek i płatki. Oczywiście goście na imprezie też będą zadowoleni ;-)
Składniki (6 porcji):
- 6 pomidorów suszonych, w oleju
- 1 kulka mozzarelli osączonej z zalewy
- 6 łyżeczek pesto alla genovese
- czubrica zielona (do posypania)
- kilka czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- opakowanie ciasta francuskiego
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta wykroić duże okrągłe placuszki (12-15 cm), umieścić je na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą. Piec 4-5 minut, aż zaczną się delikatnie złocić. Wyciągnąć je z pieca, temperaturę obniżyć do 200 stopni.
Placki, w części środkowej, delikatnie spłaszczyć łyżką. Każdy posmarować łyżeczką pesto, na nim ułożyć kawałek mozzarelli, oliwkę i suszonego pomidorka. Piec ponownie około 5 minut, aż ser się roztopi. Po wyciągnięciu posypać zieloną czubricą. Smacznego :-)
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Ziemniaczana tarta z porem i szynką
Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Tarta porowo-ziemniaczana z serową niespodzianką
Zapraszam również na inne tarty:
Quiche lorraine
Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen Quiche lorraine
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Ziemniaczana tarta z porem i szynką
Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Tarta porowo-ziemniaczana z serową niespodzianką
ojej ;]
OdpowiedzUsuńurocze ;] uwielbiam mozzarellę.
Ja też, szczególnie bawolą :-)
Usuńo to to! właśnie na to mam ochotę, chyba wyjdę zaraz do sklepu, choć śniegiem sypie w oczy niemiłosiernie. proste, szybkie, znakomite na imprezę - zapisuję w zakładkach.
OdpowiedzUsuńWłaśnie szybkość jest zaletą wszystkich smakołyków z gotowego ciasta francuskiego. A kombinacji tyle, że nigdy ich wszystkich nie spiszemy :-)
Usuńproste, szybkie i jakie smakowite :) ahh, zaczynam głodnieć :)
OdpowiedzUsuń