Langoš (czeski) lub Lángos (węgierski) to chyba moja pierwsza miłość :-) Kulinarna dodam, żeby nie było nieporozumień... Jadłem go po raz pierwszy w podstawówce; dawno to było. Tato pracował w Czechach i byłem tam dość częstym bywalcem. Zaprowadził mnie do obskurnej budy i tam mnie uświadomił :-) Uświadomił, że jeszcze nic nie jadłem, skoro nie jadłem langosza. A holka, która go sprzedawała... Ach, to już zupełnie inna historia ;-)
Langosz to drożdżowy placek, który piekło się z ciasta chlebowego blisko ogniska. Zresztą sama nazwa znaczy tyle co płomień. Teraz smaży się placki na głębokim tłuszczu.
Pochodzenie węgierskie, ale teraz w dobie globalizmu, nic to nie znaczy. Jadają go Węgrzy i Słowacy, Czesi i Polacy, a ostatnio, po raz pierwszy, widziałem go na jarmarkach bożonarodzeniowych w Niemczech. Jak zawsze - przepisów na langosze jest tyle ile ich wykonawców. Ja znam cztery typy podstawowych receptur. Pierwszy to ten, który Wam prezentuję. To klasyk - typowe ciasto drożdżowe, puszyste i smaczne. To ciasto najczęściej wykorzystywane w Czechach, bez szaleństw w przygotowaniu, ale za to szaleństwo w jedzeniu :-)
Pochodzenie węgierskie, ale teraz w dobie globalizmu, nic to nie znaczy. Jadają go Węgrzy i Słowacy, Czesi i Polacy, a ostatnio, po raz pierwszy, widziałem go na jarmarkach bożonarodzeniowych w Niemczech. Jak zawsze - przepisów na langosze jest tyle ile ich wykonawców. Ja znam cztery typy podstawowych receptur. Pierwszy to ten, który Wam prezentuję. To klasyk - typowe ciasto drożdżowe, puszyste i smaczne. To ciasto najczęściej wykorzystywane w Czechach, bez szaleństw w przygotowaniu, ale za to szaleństwo w jedzeniu :-)
Inne dwa rodzaje to jego pochodne, wykorzystywane z reguły do słodkich wersji langoszy. Pierwszy jest z dodatkiem śmietany, drugi z dodatkiem jajka. Nigdy ich nie robiłem, bo podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych, słodkie do tego mi nie pasuje...
Ostatni przepis wykorzystuje dodatek ugotowanych, zmielonych (startych) ziemniaków. To częsta wersja z Węgier i Słowacji - przepis na langosza z ciasta ziemniaczanego.
Jak wcześniej zauważyliście langosze je się na słono lub słodko. Słodka wersja jedzona jest z konfiturami lub owocami, śmietaną i cynamonem, czasem z syropem klonowym, a nawet z nutellą lub miodem.
Wersja, którą ja preferuję to wersja słona. Z czosnkiem, żółtym serem i ketchupem lub sosem czosnkowym, szynką konserwową, czymś w rodzaju jajecznicy, a na Węgrzech nawet z leczo .
Jest w sumie jeszcze trzecia wersja - nadziewana. Taki niby kulebiak. Nigdy nie jadłem, wiec rozpisywać się nie będę :-)
Składniki (4 porcje):
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250-300 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200 g sera żółtego
- ketchup
Najpierw przygotować zaczyn, czyli w czeskiej dźwięcznej mowie kvásek. Do miseczki wlać 100 ml mleka, rozpuścić w nim drożdże, cukier. Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na 30 minut przykrytą ściereczką, żeby zaczyn zaczął pracować. Zimą stawiam miskę na kaloryferze, latem na parapecie w promieniach słońca.
Gdy kvásek jest gotowy, w większej misce wyrabiamy (robotem lub ręcznie) ciasto - z zaczynu, pozostałej mąki, pozostałego mleka i soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdej rękami formujemy na blacie lub stolnicy placek o grubości ok. 1 cm. Wychodzi spory - zajmuje mi prawie całą 28 cm patelnię. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.
Teraz czas na smażenie. Rozgrzewamy w szerokim garnku lub na patelni olej. Zazwyczaj używam 700 ml oleju. Placek smaży się na głębokim tłuszczu. Gdy olej się grzeje przygotujemy pomazánke - z 3 łyżek oliwy, 3 łyżek wody i ząbka czosnku (z praski) mieszamy sos. Ser żółty trzemy na tarce. Placek smażymy na tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.
Po wyjęciu z garnka, langosza odsączamy na papierowym ręczniku, przy pomocy pędzelka smarujemy pomazanką i posypujemy serem. Na ser wędruje ketchup i bierzemy się za konsumpcję :-)
Dobrou chuť - czyli smacznego :-)
Na wersję ziemniaczaną zapraszam poniżej:
uwielbiam wszystko, co drożdżowe ;]
OdpowiedzUsuńwięc i ta propozycja nie pozostanie u mnie bez echa.
To tak jak ja. Czasem sobie po prostu podjadam drożdże - tak je lubię :-)
UsuńJa też uwielbiam wszystko co drożdżowe. O tym placku słyszałam, ale nigdy go nie próbowałam, więc chyba czas to zmienić! Przyznam, że najpierw chętniej wypróbuję wersję na słodko ;)
UsuńWłaśnie wróciłam z Węgier, gdzie po raz pierwszy nad Balatonem jadłam Langosz. Smak tak dobry , że ciężko go opisać.Dziękuję za przepis. Teraz Langosz będzie w moim wykonaniu dla moich znajomych. Pozdrawiam Dorota
Usuńaa co jest takiego smacznego w samyh drorzdzah :)
UsuńTak prosto a tak pysznie:-)
OdpowiedzUsuńCzasem nie trzeba się nakombinować, a efekt przechodzi nasze oczekiwania.
UsuńBardzo je lubię :) Są pyszne :D Choć do szczególnie dietetycznych nie należą :P
OdpowiedzUsuńJak większość pysznego jedzenia ;-) Ale są szczególnie pyszne i to nam musi wystarczyć :-)
UsuńGratuluje, właśnie ten przepis jest ORYGINALNY, mieszkałam kilka lat na Węgrzech i nie było dnia gdybym z rodziną nie zaglądnęła do ulubionego baru tylko wyłącznie produkującego langos. Przypomniałeś mi dawne czasy i smaki a przepisy podawane w netcie nie mają nic wspólnego z prawdziwym langosem.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Anka
Bardzo się cieszę, że trafiłem w oryginał :-) Na Węgrzech niestety nie byłem, ale mam nadzieję, że to się zmieni i wtedy ewentualnie dopieszczę jeszcze przepis :-)
UsuńPozdrawiam!
Jak się cieszę, że wpadłam na ten przepis! Pierwszy raz spotkałam się z nimi w dzieciństwie na czeskim jarmarku podczas święta zwanego Porcinkule. Placek ledwo mieścił się w moich rękach :). Pychota z serem i ketchupem. Chyba będzie jutro na obiad! :) Pozdrav
OdpowiedzUsuńJeden jedyny raz jadłam langosza na wakacjach w Vyznych Ruzbachach. Chyba muszę odtworzyć ten smak w domu. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńJadłam w Czechach,są pyszne PODZIĘKOWANIA za przepis jutro zrobię:)
OdpowiedzUsuńNie ma za co. Mam nadzieję, ze przepis spełnił oczekiwania :-)
UsuńTeraz już wiem skąd się wzięła włoska pizza!
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem skąd się wzięła włoska pizza!
OdpowiedzUsuńDzięki za świetny przepis, robiłem według tego przepisu już parę razy langosze i za każdym razem wychodzą po prostu cuda na kiju :) Świetny smak mojego dzieciństwa, pamiętam jak pierwszy raz zjadłem takie coś na Słowacji jak miałem 11 lat a ostatnio dopiero po 15 latach odtworzyłem ten smak w swojej kuchni dzięki temu przepisowi :) Życzę wszystkim smacznego :)
OdpowiedzUsuńWlasnie jestem na wegrzech z rodzina i sie tym zajadamy :-) moj syn podsumowal wegry: langosz + gulosz i po tym wszystkim purtosz ( nie ma to jak kreatywność 4latka)
OdpowiedzUsuńNigdy nie przebijemy pomysłowości dzieciaków :-)
UsuńSwoja drogą zazdroszczę pobytu, ja w tym roku jadę w zupełnie inne rejony, ale może w przyszłym wpadnę na langosza i pyszne winko...
dziś je robiłam, skorzystałam z przepisu, bardzo dziękuję i pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robie ciasto drozdzowe... :-) czy po dodaniu wszystkich skladnikow i wyrobieniu ciasta ma ono byc takie dosyć twarde? Pozdrawiam Justyna
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto po wyrobieniu jest twarde, ale elastyczne. To znaczy, ze po wcisnieciu palca na glebokosc ok 1cm dziurka powoli wroci z powrotem. Ciasto po wyrosnieciu zmieknie, ale puszystosci nabierze dopiero po usmazeniu.
UsuńSkorzystałam dzisiaj z tego przepisu.Rewela! Placki są ogromne, trudno je przenieść do rondla, można spokojnie z tej porcji usmażyć 5-6. Dodatki dałam podstawowe: sos czosnkowy, smietana i starty ser. Pyszota.Ciasto wprawdzie kleiło mi się do ręki, ale co tam,dodałam mąki i pięknie wyrosło i było puszyste.Dzięki za ten przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość. Spróbuj jeszcze ciasta z ziemniakami. Langosze wychodzą rownie pyszne.
UsuńDługo szukałem dobrego przepisu na tego legendarnego placka i w końcu znalazłem. Ciasto wychodzi rewelacyjne, w połączeniu z czosnkową pomazanką, serem i keczupem po prostu palce lizać.
OdpowiedzUsuńZgadzam się! REWELACJA! Dziękuję za przepis:)
UsuńNie wiem jak wyszły 4 o gr 1 cm i 28 średnicy? Mi wyszły 4 jakieś 18 cm A gr 3 mm?!
OdpowiedzUsuńNajwyraźniej zrobiłeś coś źle ;)
UsuńNajlepsze langosze na świecie jadłem w Szentendre pod Budapesztem. Z głównej ulicy wąskimi schodkami pod górę w kierunku kościoła...
OdpowiedzUsuńSkorzystałem z Twojej zachęty i odwiedziłem to miejsce (łatwo trafić). Rzeczywiście langosze robią tam wspaniałe.
UsuńPychota. ! Właśnie jestem po konsumpcji langosza z tego przepisu. To jest dokładnie to co jadłam za każdym razem będąc na Węgrzech w miasteczku Eger. Moja rodzinka zachwycona, że zjedli coś za czym tęsknili :) Ja na upieczonego langosza daję pomazankę, później śmietanę 18% i na wierzchu starty, wędzony, żółty ser. Palce lizać!
OdpowiedzUsuńDrogi Facecie! Dziękuję za przepis. Najlepszy langos zjesz w Mammucie blisko przedostatniej stacji M2 po stronie Budy. Wybierz ten punkt na końcu hali :) Manufaktura, ale najwspanialsze miejsce z tym przysmakiem. Za to gulasz w restauracji Frici papa odradzam :) Udanych kulinarnych wędrówek :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie mam świeżych drożdży tylko w proszku to mogą być i ile ich użyć ( saszetki 15gr)
OdpowiedzUsuń30g świeżych to ok 10g drożdży instant
UsuńJak z tym mlekiem? W składnikach jest 250-300ml, a w przepisie używasz tylko 100ml do zaczynu? Gdzie reszta? Wypijamy? ;)
OdpowiedzUsuńMozesz wypić, ale mozesz tez wyrobić ciasto z zaczynu, pozostalego mleka i pozostalej mąki. Jak w przepisie ☺️
UsuńRobiłąm w/g innych przepisów 2x i było beznadziejne. Ten przepis rewelacyjny. Wyszły znakomicie. Oj chyba będę robiła je częsciej.
OdpowiedzUsuńRobiłam według tego przepisu i wyszło wspaniale! Polecam! Pyszne!
OdpowiedzUsuńRobię go regularnie z tego przepisu i jest perfekcyjny, czasami dodaje od siebie do ciasta trochę suszonych ziół dla urozmaicenia :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego langosza jadłam w Budapeszcie na dworcu i żaden inny go nie pobije, podany był z czosnkiem taka jakby pasta widzę, że podałeś przepis na pomazanke zrobię i sprawdzę czy to to... Ten langosz do tej pory śni mi się i czuje jego smak taki dobry..., kiedyś nawet poprosiłam córkę jak wracała z wojaży żeby mi przywiozła...
OdpowiedzUsuńBut he's trying less.I'm nervous about switching websites to other platforms for a year.I use a movable-type.I heard a lot of good things.Is there any way to get all the word media posts in my book?I really appreciate any help.
OdpowiedzUsuń바카라사이트
안전놀이터
토토사이트
토토사이트
토토
바카라사이트
https://go-toto.com/
OdpowiedzUsuń115-year-old grandmother celebrates her birthday with her 90-year-old daughter in the U.S
Langoš, Lángos, or Langosz - this Eastern European delight is a must-try! The crispy, golden dough is fluffy on the inside, and its fried perfection is a heavenly treat. Topped with a variety of savory or sweet toppings, it's a gastronomic adventure in every bite. Whether you go for the classic garlic and sour cream or explore creative toppings, Langoš will leave your taste buds dancing with joy.abogada de accidente de moto cerca de mi
OdpowiedzUsuńa dispute over a contract between
Discover the easy setup process for your Canon printer with ij start canon. This user-friendly platform guides you through the installation and configuration steps, ensuring a seamless experience. Access drivers, software, and troubleshooting tips to optimize your printer's performance. For more information, you can visit our site or contact our technical expert through live chat.
OdpowiedzUsuńDiscover how to easily Login to Nighthawk Router for efficient network management. Access the router's settings by entering the IP address in your browser, then input your username and password. Customize your Wi-Fi settings and monitor your network. For more information, you can visit our site or contact our technical expert through live chat.
OdpowiedzUsuńDiscover how to access your Lorex account with the Lorex Sign In process. This user-friendly interface allows you to view live video feeds, manage your security settings, and receive alerts seamlessly. Stay connected to your home or business security anytime, anywhere. For more information, you can visit our site or contact our technical expert through live chat.
OdpowiedzUsuńA Fairfax criminal defense attorney provides skilled representation for individuals facing criminal charges, ensuring their rights are protected throughout the legal process. With a deep understanding of local laws, they work diligently to achieve the best possible outcomes for their clients.Fairfax Criminal Defense Attorney
OdpowiedzUsuńA murder defense lawyer in Fairfax, VA, provides critical legal representation for clients facing serious homicide charges, aiming to protect their rights and ensure a fair trial. They utilize their knowledge of criminal law to craft effective defense strategies tailored to the specifics of each case.Murder Defense Lawyer Fairfax VA
OdpowiedzUsuńLangos is a true culinary adventure, combining simplicity with exceptional flavor, and perfectly tied to childhood memories. Although it originates from Hungary, it’s now popular in many countries, gaining fans around the world! When is Divorce Final in New YorkA divorce in New York is final when the court issues a Judgment of Divorce, which legally dissolves the marriage. This typically occurs after all issues, such as asset division, custody, and support, are resolved.
OdpowiedzUsuń