Bardzo smaczne, miękkie i wilgotne piersi z kurczaka z aromatycznym nadzieniem. Propozycja Jamiego Olivera z programu i książki "30 minut w kuchni".
Składniki (4 porcje):
- 4 duże piersi z kurczaka
- 100 g fety
- 2 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów (z oleju)
- pęczek bazylii
- pęczek natki pietruszki
- skórka otarta z 1 małej cytryny
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Na desce posiekać drobno natkę, bazylię, pomidory. Wkruszyć do tego fetę, dodać skórkę cytrynową, czosnek przeciśnięty przez praskę, skropić odrobiną oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Doprawić pieprzem do smaku, dokładnie przesiekać i wymieszać.
W piersiach wyciąć ostrym nożem kieszonkę, w każdej umieścić 1/4 farszu. Spiąć jej brzegi szpilką lub wykałaczką. Jeśli filety są bardzo grube, można je trochę klepnąć tłuczkiem przed faszerowaniem.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy i umieścić na niej filety. Zmniejszyć ogień pod patelnią, aby piersi się za szybko nie przypiekły. Zmoczyć pod kranem zmięty arkusz papieru do pieczenia i nakryć nim szczelnie patelnię (to przyspieszy smażenie i zapobiegnie wysychaniu piersi). Od czasu do czasu poruszać patelnią.
Gdy piersi od spodu się zrumienią, przerzucić je na drugą stronę i dodać całe gałązki rozmarynu, ponownie przykryć papierem. Usmażone filety ściągnąć z patelni i zawinąć na 2 minuty w folię aluminiową, co pozwoli na równomierne rozłożenie się wilgoci w mięsie. Po rozwinięciu piersi pokroić je w plastry i polać sosem z patelni wymieszanym z sosem z folii. Smacznego :-)
To na pewno jest doskonałe danie. Palce lizać. Moje smaki :).
OdpowiedzUsuńKusząca zawartość talerza :)
OdpowiedzUsuńojej, ojej!
OdpowiedzUsuńja chcę takiego kurczaka, mniaaaam! ;]
wygląda rewelacyjnie, mniam.
OdpowiedzUsuńPyszne nadzienie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za dobre słowo. W sumie mniej przy piersi roboty niż przy pieczonych ziemniaczkach,a to niby dodatek :-)
OdpowiedzUsuńMam pomysł na następne nadzienie - myślę o rukoli, suszonym pomidorku i camembert. Pewnie jak popatrzę na Wasze blogi to zapomnę i zrobię coś innego, Waszego pomysłu... Życia nie starczy na jedzenie normalnie ;-)
Jestem pozytywnie zaskoczona smakiem. Myślę, że jeszcze nie raz wrócę do tego dania ;-)
OdpowiedzUsuńMnie też zaskoczyło szczerze mówiąc. Proste i szybkie dania maja coś w sobie :-)
UsuńZrobiłam podpierając się tym przepisem (oglądałam najpierw Mistrza w kuchni) i polecam ! :))
OdpowiedzUsuńZrobiłam kurczaka cypryjskiego po obejrzeniu programu z Jammie Oliverem. Rewelacja. Kurczak mięciutki, soczysty a jaki aromatyczny.Na dobre zagościł w mojej kuchni.Polecam.
OdpowiedzUsuń