Pyszna i rozgrzewająca, a jaka łatwa i szybka w przygotowaniu. Po jej spożyciu miałem wrażenie, że znajduję się na plaży, pod kokosową palmą :-) Potem kokos spadł, obudziłem się i zobaczyłem pluchę za oknem :-( Na szczęście miałem jeszcze chochelkę na dokładkę... Po prostu - zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym.
Składniki (4 porcje):
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
- 1/2 papryczki chilli, pozbawionej nasion i drobno posiekanej
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry (najlepiej świeżej)
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa do smażenia
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, imbir, papryczkę chilli i curry. Dusić do zeszklenia cebuli.. Dodać czerwoną paprykę, a po minucie soczewicę. Mieszając dusić 3 minuty. Podlać litrem bulionu i zagotować. Po zagotowaniu dolać mleko kokosowe. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu przez czas podany na opakowaniu soczewicy (u mnie 10 minut). Doprawić sokiem z cytryny, kolendrą, solą i pieprzem. Smacznego :-)
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:
Zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńTeleportujemy się jedzeniem w lepsze światy. Też tak mam :)
OdpowiedzUsuńmniam!!! Przytyłam dobre 10 kilo od samego czytania, oglądania twojego bloga!!!Wszystko tak ślicznie pokazane.
OdpowiedzUsuńOj tam... Od czytania mojego bloga tyje się góra 5 kilo, musiałaś coś podjadać z innego ;-)
UsuńPodobno w dobrej kuchni kalorie nie istnieją, to ciekawe po co dokładam sobie kolejne kilometry do przebiegnięcia??? :-)
57 year-old Assistant Media Planner Jamal Wyre, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Flag Football. Took a trip to Laurisilva of Madeira and drives a Ferrari 275 GTB/4*S ART Spider. jej ostatni blog
OdpowiedzUsuń