Kolejna ziemniaczana propozycja na śniadanie, obiad lub kolację. W odróżnieniu od poprzedniej tym razem sałatka z majonezem, ogórkami i jajkiem - po prostu Kartoffelsalat mit Ei und Gewürzgurke. Dla mnie ta jest jedną z lepszych ziemniaczanych sałatek, wśród naprawdę wielu próbowanych.
Składniki (2 porcje):
- 600 g ziemniaków sałatkowych
- 50 g szynki szwarcwaldzkiej
- 2 duże ogórki konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz - do smaku
Ziemniaki
myjemy i gotujemy "w mundurkach" w osolonej wodzie przez około 20 minut.
Gdy są już dostatecznie miękkie odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Następnie obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki (w
zależności od ich rozmiaru) i wrzucamy do miski. Ogórek kroimy w półplasterki, szynkę w paseczki, jajka w kostkę - wszystko dodajemy do ziemniaków.
Przygotowujemy sos. W kubku mieszamy majonez, jogurt, musztardę, ocet i szczypiorek. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki były suche i chłoną sos, dodajcie po łyżce jogurtu i majonezu.
Smacznego :-)
Polecam również post Kartoffelsalat po raz pierwszy
nie powiem, że nie lubię, bo bym skłamała w żywe oczy!
OdpowiedzUsuńpyszna ;]
No masz szczęście, ze lubisz ;-)
UsuńBrzmi smakowicie. Skoro tak zachwalasz, trzeba by spróbować.
OdpowiedzUsuńMyślę, że się nie zawiedziesz :-) Eksperymenty są smaczne :-))
UsuńKartofle rządzą! ;)
OdpowiedzUsuńPolecam milutko urokimilosne-opinie.blogspot.com swietna strona.
OdpowiedzUsuńLadne miejsce rytuały miłosne polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuń