Fajne, szybkie danie, które można z powodzeniem przygotować sobie dzień wcześniej i odgrzać wieczorkiem po powrocie z pracy. Inspiracją był przepis Nigelli Lawson z książki "Nigella Kitchen".
Składniki (4 porcje):
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 6 średnich pieczarek
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki twardego sera zółtego - drobno startego (Dziugas, Old Amsterdam)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 szklanka wody
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem sosu. Zrobimy go w naczyniu, które wykorzystamy później do duszenia klopsików (najlepiej szeroka patelnia z przykrywką).
Obraną cebulę oraz umyte łodygi selera należy posiekać drobno w malakserze (jeśli go nie mamy siekamy nożem najdrobniej jak potrafimy). 4 łyżki tejże "mikstury" odkładamy do miski, w której wyrobimy mięso na klopsiki, natomiast pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej oliwie razem z pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki., gdzie często mieszając smażymy około 5 minut na średniej mocy. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i 1 łyżeczkę tymianku, a po chwili na patelnię wlewamy zawartość puszek z pomidorami oraz 1 szklankę wody.
Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił, podczas gdy my będziemy przygotowywać klopsiki.
Do miski, w której już znajdują się 4 łyżki naszej pasty cebulowo-selerowej, dodajmy mięso mielone, jajko, ser, 1 łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wymieszajmy wszystko ręką, doprawmy solą i pieprzem do smaku. Uformujmy małe klopsiki, które odłóżmy na deskę.
Po wykonaniu wszystkich kuleczek zwiększmy ogień pod patelnią do średniego i delikatnie wrzućmy klopsiki do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (początkowo jedynie potrząsając delikatnie patelnią, potem możemy mieszać delikatnie łyżką). Ostatnie 10 minut dusić bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
Obraną cebulę oraz umyte łodygi selera należy posiekać drobno w malakserze (jeśli go nie mamy siekamy nożem najdrobniej jak potrafimy). 4 łyżki tejże "mikstury" odkładamy do miski, w której wyrobimy mięso na klopsiki, natomiast pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej oliwie razem z pieczarkami pokrojonymi na ćwiartki., gdzie często mieszając smażymy około 5 minut na średniej mocy. Następnie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i 1 łyżeczkę tymianku, a po chwili na patelnię wlewamy zawartość puszek z pomidorami oraz 1 szklankę wody.
Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił, podczas gdy my będziemy przygotowywać klopsiki.
Do miski, w której już znajdują się 4 łyżki naszej pasty cebulowo-selerowej, dodajmy mięso mielone, jajko, ser, 1 łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wymieszajmy wszystko ręką, doprawmy solą i pieprzem do smaku. Uformujmy małe klopsiki, które odłóżmy na deskę.
Po wykonaniu wszystkich kuleczek zwiększmy ogień pod patelnią do średniego i delikatnie wrzućmy klopsiki do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (początkowo jedynie potrząsając delikatnie patelnią, potem możemy mieszać delikatnie łyżką). Ostatnie 10 minut dusić bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
Gotowe klopsiki można podać z ryżem, makaronem lub kuskusem. Smacznego :-)
Dziękujemy za super przepis. Razem z narzeczonym często robimy to danie z makaronem. Pycha :)
OdpowiedzUsuńZapomniałem zupełnie o tym daniu, sam chętnie zrobię :-)
UsuńPozdrawiam...
Właśnie zrobiłam. Są genialne! Dziękuję za przepis. Pzdr.
OdpowiedzUsuń